Theesoorten

 

Mekado-theesoorten.jpg

Bijna iedereen is wel bekend met een aantal verschillende soorten thee, zoals zwarte thee, groene thee, witte thee of Oolong. Toch worden al deze theesoorten van één plantensoort gewonnen, de Camellia Sinensis. Van deze plant bestaan twee variëteiten die voor theeconsumptie gekweekt worden, namelijk Camellia Sinensis Sinensis (die van oorsprong in China voorkomt) en Camellia Sinensis Assamica (die met name in het Noord-Oosten van India voorkomt). 

De kwaliteit en variëteit in thee is net als bij de productie van wijn afhankelijk van een groot aantal variabelen. Kleur, karakter en smaak worden medebepaald door onder meer de ligging van de plantage, het klimaat, de hevigheid van de seizoenswisselingen, de grond waarin de plant groeit en de manier van cultivering. Daarnaast spelen ook factoren als de plukmethode, het soort blad dat geplukt wordt, de verwerking van de theebladeren en de manier waarop de uiteindelijke thee wordt gezet een grote rol in het eindresultaat. 

De bekendste theesoorten zijn: 

Zwarte thee
De productiemethode van zwarte thee verschilt sterk van gebied tot gebied, maar het proces bestaat altijd uit vier fasen die in verschillende maten en intensiteit kunnen worden toegepast: verflensen, rollen, oxideren en drogen/bakken. Na de pluk laat men de bladeren verflensen, vaak in de zon. Een deel van het vocht trekt eruit en de bladeren worden hiermee slap. Hierna worden de bladeren gerold waarmee de stoffen en smaken uit het blad vrijkomen. Daarna worden de bladeren uitgespreid om een aantal uren te fermenteren of oxideren. Ten slotte worden de bladeren in grote pannen boven open vuur gebakken om het oxidatieproces te stoppen. De thee krijgt hiermee de herkenbare zwarte kleur en sterke theegeur. Het oxidatieproces duurt bij de productie van zwarte thee vaak wat langer dan bij de groene, witte en Oolong-soorten. Zwarte thee wordt hiermee sterker in smaak en heeft een hoger cafeïnegehalte dan lichter geoxideerde theesoorten. 

Groene thee
Groene thee wordt ook wel ‘ongefermenteerde’ thee genoemd. Na de pluk worden de bladeren verflenst en daarna meteen gebakken om het oxidatieproces te voorkomen. In de pannen worden de bladeren zacht en vochtig en verdampt het natuurlijke vocht. Daarna volgt het rollen van de theeblaadjes, waarna ze direct weer in de hete pannen worden gebakken. Na een paar uur zijn de bladeren dofgroen van kleur en klaar voor gebruik. Het rollen gebeurt soms nog handmatig om bepaalde groene thee een eigen karakter en vorm mee te geven. Denk bijvoorbeeld aan de kleine bolletjes van de Gunpowder-thee of Chun Mee in de vorm van halve maantjes. 

Witte thee
Witte thee werd oorspronkelijk genoemd naar de kleine witte haartjes die om de knoppen van de theeplant groeien. Witte thee komt oorspronkelijk uit China, maar wordt vandaag de dag ook in andere landen geproduceerd. De blaadjes die gebruikt worden zijn nog zeer jong en niet volgroeid. Daarmee is witte thee zeldzamer omdat de blaadjes delicater en kleiner zijn. De zeldzaamheid komt ook tot uitdrukking in de prijs van de thee. Na de pluk worden de blaadjes direct gestoomd en daarna op lage temperatuur gedroogd. De blaadjes worden niet gerold waardoor er nauwelijks sprake is van oxideren. Door de minimale bewerking bewaren de theeblaadjes hiermee al hun antioxidanten. 

Oolong
Oolongthee bevindt zich qua kleur en smaakintensiteit ergens tussen groene thee en zwarte thee en wordt daarmee ook wel ‘halfgefermenteerde’ thee genoemd. Waar groene thee nauwelijks geoxideerd en zwarte thee volledig geoxideerd ligt de oxidatiegraat van Oolong ergens in het midden. Er bestaan ruwweg twee hoofdgroepen in Oolongthee. De meer donkere thee wordt verkregen door het blad buiten in de zon te laten drogen en daarna binnen op bamboeschalen. Als een oxidatiegraad van ongeveer 70% bereikt is worden de bladeren gebakken. De productie van groenere Oolong wordt op vrijwel dezelfde manier bereikt als de donkere. De bladeren worden echter al gebakken nadat een oxidatiegraad van ongeveer 30% is bereikt. Na het bakproces worden de bladeren opgerold tot kleine balletjes. 

Daarnaast bestaan er nog andere dranken die als thee gezet worden en tegenwoordig heel populair zijn. Ze worden echter niet gewonnen uit bladeren van Camellia Sinensis: 

Rooibos
Rooibos (ofwel: Aspalathus Linearis) komt van nature voor in Zuid-Afrika en wordt sinds circa 1930 gekweekt voor de productie van een op thee lijkende drank. Het productieproces verloopt op eenzelfde soort manier als de productie van thee uit Camellia Sinensis. De rooibosbladeren worden geplukt, gestampt en in de zon te drogen gelegd. Gedurende de droging vindt het oxidatieproces plaats. Rooibos bevat geen cafeïne of tannine, zoals dit in reguliere thee wel voorkomt. Rooibos zit wel boordevol antioxidanten, calcium en ijzer. 

Kruidenthee

Kruidenthee wordt ook wel tisane genoemd. Het is een op thee lijkende drank, die op dezelfde wijze klaargemaakt wordt. De drank bestaat echter niet uit bladeren van Camellia Sinensis, maar van bladeren van diverse andere planten en kruiden.

© 2012 - 2018 mekado | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.